Tags

, , ,Zaterdag liep ik door ons winkelcentrum, zeulend met mijn vroegtijdige kerst inkopen. Hoofdzakelijk koelkast voorraad voor de inwendige mens; vloeibaar (alcoholica) en vast door elkaar. Ik zal wel moeten want het is straks niet alleen kerst maar bovendien ben ik dan jarig. Dit doe ik allemaal voor al m’n gasten die mij dan komen bezoeken, ik ben sociaal bezig.
Komen er dan zoveel? Vraagt u zich misschien af. Nou, als het mee zit komen er twee en heb ik pech dan komen er vier; volle bak dan. Maar er is genoeg te knabbelen en te sabbelen, vandaar mijn volle tassen.

Waar het nu om gaat is dat ik mijn buurvrouw uitgerekend hier tegen haar vege lijf loop. Ze is voor mij onherkenbaar en het is haar geluk dat zij mij aanriep anders had ik haar zo voorbij gelopen: zij is namelijk verkleed als kerstman! Niet als een echte hoor met die witte baard en zo, maar alleen met een rode soort gelijkende kerstmannen-mantel en een dienovereenkomstige rode puntmuts. Eigenlijk meer een kerstmuts dan een kerstman dus. Vroeger sliep ik ook met een muts maar dat bleek een grote jongens droom en vooral lang verleden tijd; daar gaat het nu niet over. Waarom loop ik hier over de buurvrouw, als verschijnsel, na te denken vraag ik mijzelf af.
Wat is hier merkwaardig aan? Een vrouw verkleed als kerstman maar wel duidelijk als vrouw waarneembaar en vooral van dichtbij als buurvrouw heel nadrukkelijk aanwezig. Veronderstel dat een man verkleed als vrouw maar duidelijk waarneembaar als man, daar zou rondlopen? Die wordt dan toch meteen opgepakt? Waarom is dat van een vrouw normaal te noemen en in hoeverre is dat normaal? Is dat haar oediepus gevoel, haar hunkering naar haar verloren man, of dat ze maar geen nieuwe echtgenoot kan vinden; of het mannelijke in haar? Wie het weet mag het zeggen.

Hoe het ook heet: ik blijf het raar vinden. Zoals zij er normaal altijd bij loopt prijs ik haar regelrecht de hemel in en zie hierbij direct haar ogen oplichten; ze veert helemaal op.
Ik laat het hier maar bij want je weet het maar nooit met eenzame buurvrouwen die, verkleed als kerstman, door winkelcentra’s lopen.

©Prlwytskovsky.

Advertenties